Wat is de technologie achter noise cancelling koptelefoons?

Wat is de technologie achter noise cancelling koptelefoons?

Inleiding

Noise-cancelling koptelefoons worden steeds populairder en bieden mensen de mogelijkheid om zich onder te dompelen in hun favoriete muziek, podcasts of audioboeken zonder afgeleid te worden door omgevingsgeluiden. De belangrijkste voordelen van noise-cancelling technologie zijn het verbeteren van de luisterervaring en het verminderen van gehoorschade door langdurige blootstelling aan harde geluiden. In deze blog wordt uitgelegd hoe noise-cancelling technologie werkt, zonder specifieke producten te noemen.

I. Basisprincipes van geluid

A. Geluidsgolven en frequenties

Geluidsgolven zijn trillingen in de lucht, die worden geproduceerd door een geluidsbron zoals een muziekinstrument, een stem of een voertuig dat voorbijrijdt. Deze trillingen verplaatsen zich door de lucht en bereiken ons gehoororgaan - het oor - dat ze omzet in elektrische signalen die door onze hersenen worden geïnterpreteerd als geluid.

Frequenties zijn een belangrijk aspect van geluidsperceptie. De frequentie van een geluidsgolf wordt gemeten in Hertz (Hz) en bepaalt de toonhoogte van het geluid. Lage frequenties (zoals het geluid van een basgitaar) zijn trillingen die zich langzaam door de lucht verplaatsen, terwijl hoge frequenties (zoals het geluid van een fluit) snelle trillingen zijn.

B. Geluiddemping

Geluiddemping kan worden verdeeld in twee categorieën: passieve en actieve geluiddemping.

Passieve geluiddemping houdt in dat het geluid wordt gedempt door middel van fysieke barrières zoals isolatiemateriaal, oordopjes of oorkussens op koptelefoons. Passieve geluiddemping is effectief voor het blokkeren van hoge frequenties die gemakkelijk worden tegengehouden door isolerend materiaal.

II. Actieve noise-cancelling technologie

A. Het concept van 'antigeluid'

Antigeluid is een kunstmatig gecreëerd geluid dat helpt om ongewenste geluiden te annuleren. Dit wordt gedaan door een geluidsgolf te genereren met dezelfde amplitude (sterkte) maar met een tegengestelde fase ten opzichte van het ongewenste geluid. Wanneer de twee golven elkaar ontmoeten, heffen ze elkaar op, waardoor het oorspronkelijke geluid effectief wordt geannuleerd.

B. Hoe noise-cancelling koptelefoons actieve geluiddemping toepassen

  1. Microfoons: luisteren naar omgevingsgeluid

Noise-cancelling koptelefoons gebruiken ingebouwde microfoons om omgevingsgeluid op te vangen en te analyseren. Deze microfoons kunnen zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van de oorschelpen zijn geplaatst en luisteren voortdurend naar geluiden die de luisterervaring kunnen verstoren.

  1. Digitale signaalprocessor (DSP): analyseren van de geluidsgolven

Een digitale signaalprocessor (DSP) speelt een cruciale rol in actieve noise-cancelling technologie. De DSP analyseert de geluidsgolven die door de microfoons zijn opgevangen en berekent vervolgens de tegengestelde golf die nodig is om het ongewenste geluid effectief te annuleren - in wezen het creëren van "antigeluid".

  1. Luidspreker: het afspelen van het "antigeluid"

De luidsprekers van de koptelefoon spelen het gegenereerde "antigeluid" af, dat samen met de oorspronkelijke audio wordt gemixt die de gebruiker wil horen. Het resultaat is een aangename luisterervaring zonder storende omgevingsgeluiden.

III. Effectiviteit van noise-cancelling technologie

A. Beperkingen van noise-cancelling technologie

Hoewel noise-cancelling technologie effectief kan zijn in het verminderen van ongewenste geluiden, heeft het wel enkele beperkingen:

  • Ten eerste, noise-cancelling werkt het beste voor constante, lage frequentie geluiden (zoals het geluid van een vliegtuigmotor). Voor plotselinge of hoge frequentie geluiden zijn de resultaten vaak minder indrukwekkend.

B. Noise-cancelling in verschillende situaties

Er zijn veel situaties waarin noise-cancelling koptelefoons nuttig kunnen zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Tijdens het dagelijkse woon-werkverkeer met het openbaar vervoer.
  • In drukke kantoren, waar collega's met elkaar praten, telefoons rinkelen en printers aan het werk zijn.
  • Tijdens studie- of leessessies, waarbij je volledige concentratie nodig hebt in een omgeving met enige achtergrondgeluiden.

IV. Overwegingen bij het kiezen van een noise-cancelling koptelefoon

A. Type koptelefoon (over-ear, on-ear, in-ear)

Bij het kiezen van een noise-cancelling koptelefoon moet je rekening houden met het type koptelefoon dat het beste bij je past. Over-ear koptelefoons bieden meestal de beste geluidskwaliteit en noise-cancelling prestaties, maar kunnen zwaarder en omvangrijker zijn dan on-ear of in-ear opties.

B. Batterijduur

Actieve noise-cancelling technologie vergt extra stroom van de batterij van je koptelefoon, dus het is belangrijk om rekening te houden met de batterijduur. Sommige koptelefoons bieden tot wel 20 uur of meer luistertijd op één lading, terwijl anderen slechts een paar uur meegaan.

C. Prijs

De prijs van noise-cancelling koptelefoons kan sterk variëren, afhankelijk van de kwaliteit van de noise-cancelling technologie en andere functies zoals draadloze connectiviteit, ingebouwde bedieningselementen en comfort.

Conclusie

Noise-cancelling technologie is gebaseerd op het creëren van "antigeluid" om ongewenste geluiden te annuleren, wat resulteert in een aangenamere luisterervaring. Actieve noise-cancelling koptelefoons bieden de meest effectieve resultaten, maar hebben enkele beperkingen en werken het beste bij constante, lage frequentie geluiden.

Bij het kiezen van een noise-cancelling koptelefoon moet je rekening houden met factoren zoals het type koptelefoon, batterijduur en prijs. Met de juiste noise-cancelling koptelefoon kun je genieten van een betere luisterervaring in diverse situaties, zoals tijdens verplaatsingen, in drukke kantooromgevingen of tijdens het studeren.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle noise cancelling koptelefoons.

© 2024 Beste noise cancelling koptelefoon, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten